Beschrijving

‘De vuurwerkramp van Harmen Saliger’ beschrijft de lotgevallen van drie inwoners van Enschede die de ramp van 13 mei 2001 meemaken.

Harmen Saliger ziet zijn kans schoon en vertrekt met de miljoenen die hij collega-ondernemers afhandig heeft gemaakt naar het buitenland.

Zijn vrouw Alide wordt getroffen door een stuk ijzer en kan haar gedachten niet langer onder woorden brengen.

Journalist Lex Vagan is zo bang dat hij een dood hondje omklemt. Hij wordt gefilmd en is op slag een held omdat iedereen denkt dat hij het dier probeerde te redden.

Het boek begint bij de ramp en laat zien hoe het een aantal inwoners daarna is vergaan, hoe ze hun leven weer oppakken, en hoe ze op zoek gaan naar het geld dat met Harmen Saliger is verdwenen.

Het verhaal is fictie, maar het is gebaseerd op feiten. Faction dus. ‘De vuuwerkramp van Harmen Saliger’ is de eerste factionroman die zich afspeelt in Twente.

 

Fragment

Op zaterdag 13 mei 2000 ontplofte de vuurwerkfabriek S.E. Fireworks in Enschede en Harmen Saliger wist het meteen: dit is de mooiste dag van mijn leven. Hij was in de benen voor, om drie minuten over half vier, het geluid van de eerste knal was weggestorven. In de minuut tussen de eerste en tweede knal smeet hij zijn geld, zijn paspoort en zijn beste pak in de leren tas die op zijn werkkamer stond, trok hij een gezicht naar de foto van zijn vrouw en rende hij naar het Talmaplein. Hij was op de Lasondersingel toen de aarde schudde door de tweede en hevigste knal en werd door de luchtdruk tegen een boom op de middenberm geduwd. Daar bleef hij staan met de armen om de stam terwijl dakpannen langs hem vlogen, gevolgd door glas, stukken hout en ijzer en een fiets die aan een tak bleef hangen.

Recensie

'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' is bovenal een erg vermakelijk boek. Dat komt door de manier waarop de personages bijna over elkaar heen struikelen om te graaien wat er te graaien valt. De Zwaan weet de gebeurtenissen naar een humoristische climax te dirigeren, met een glansrol voor Margriet, de vrouw van de verzekeringsman Ron Kleine Bolink. (Crimezone.nl,****)

 

Een uitermate onderhoudend verhaal met een fraaie, hilarische finale in het Twentse kerkdorp Buurse. De stijl is onveranderlijk goed, zo niet uitstekend. Vol strakke dialogen, humor en in het oog springende karakters.

(Peter Kuijt, GPD-bladen,****)

 

Ook in zijn laatste toont De Zwaan zich de meester van de zwarte humor. Om te grimlachen.En als toegift: een bijzonder inventieve plot!

(Feije Wierenga, Highlife,*****)

 

Een leuk inkijkje in de jetset van Enschede.

(Panorama, 8+)

 

Uitstekende thriller van een auteur met een imposant oeuvre.

(Ezzulia.nl)

 

Een van De Zwaans beste thrillers. Alleen al het hilarische plot schreeuwt om een verfilming.

(Jeroen Jansen, Boek Magazine)

 

De ramp vormt de katalysator. De diep menselijke personages en de geestige plot doen de rest.

(Els Roes, De Telegraaf, ****)

 

 

 

 

De vuurwerkramp van Harmen Saliger
Titel:De vuurwerkramp van Harmen Saliger
Uitgever:De Bezige Bij/Cargo
Jaar:2011
Serie:
Pagina's:288
Isbn:978 90 234 5825 8