Beschrijving

In Zusjesliefde wordt de zoektocht beschreven van Anne Procee naar haar ontvoerde zuster Liz. Het verhaal wordt verteld vanuit de gedachtewereld van Anne en Liz die allebei een last met zich meedragen. Ze schakelden enkele jaren eerder de politie in na de verdwijning van hun zuster Helen, die dood in het Lutterzand werd teruggevonden.

Anne weigert elk contact met de politie, Liz vreest dat haar ontvoering een wraakneming is omdat de ontvoerder van Helen destijds geen losgeld kreeg.

De gebeurtenissen spelen zich af in Enschede, in de gemeente Dinkelland en in Normandiƫ.

 

Fragment

Stilte, daar had ze de meeste last van. Dat de deur op slot zat had ze verwacht, dat niemand reageerde op haar gebonk ook, maar waarom was het zo stil?

Zelfs in haar werkkamer, in het huis met de dikke muren, de grote tuin, het dubbele glas, zelfs daar waren altijd geluiden. Hout dat kraakte, een cv-leiding die tikte, een vogel op de vensterbank, de galm van de staande klok in de hal naast de trap, altijd was ergens geluid. Maar hier niet.

Ze kon zich geen plaats voorstellen waar het zo stil was. Een bunker misschien, maar in films zag je in een bunker water langs de wand lopen en hoorde je druppels uiteenspatten. Bovendien hadden bunkers geen gestuukte muren.

Ze keek rond, voor de honderdste keer, terwijl ze met haar nagels tegen de rand van het metalen bed tikte. Het tikken klonk anders dan thuis, harder. Omdat het ontdaan was van omgevingsgeluiden natuurlijk. Ze probeerde alles wat ze zag voor zichzelf te verklaren, het was de enige manier om niet gek te worden.

Voor de zoveelste keer mat ze met haar ogen de kamer. Vier meter lang, minstens, en iets minder breed. Zogauw ze er de fut voor had zou ze het nameten, eerst met stappen en daarna met haar handen. Van het topje van haar middelvinger tot haar pols was haar hand 19,6 centimeter, ze had het een keer gemeten. Ze zou lengte en breedte meten tot op de centimeter, op de een of andere manier was dat belangrijk. Zogauw ze haar spieren kon bewegen zonder dat ze pijn deden zou ze beginnen, of zogauw de hoofdpijn was gezakt.

Recensie

Vlot geschreven thriller met treffende dialogen, waarin de vele gebeurtenissen zich in snel tempo opvolgen, afwisselend verteld vanuit de gedachtewereld van Liz en Anna.

(Ria Scholten-Boswerger, NBD|Biblion)

Zusjesliefde
Titel:Zusjesliefde
Uitgever:Ellessy
Jaar:2011
Serie:
Pagina's:377
Isbn:978-90-8660-158-5