Beschrijving

Jeff Meeks is terug, in Lenny the Giant.

Het is de zesde misdaadroman met ‘loner’ Meeks.

 

‘Het was mijn eerste klus als lijfwacht en we haalden de voordeur. Toen zag ik iets. Ik nam een sprong, mijn schouder ving de kogel en ik was een held.’

 

Jeff Meeks is een eenling die na een mislukte overval op een casino in Denver door de politie wordt gezocht en door het land zwerft. In New Orleans huurt hij een mobilhome in een trailerpark en het liefst zou hij daar zijn dagen doorbrengen, zittend op de veranda samen met Levy Beaurevoir en een krat bier.

Levy is 1.90 meter lang en weegt ruim 130 kilo. Hij is getrouwd met een vrouw van 1.17 meter. Als Little Levy en Lenny the Giant doen ze mee aan wedstrijden dwergbowlen, de Louisiana-variant van dwergwerpen. Levy gooit Lenny over een baan met kegels en Meeks zorgt er voor dat de toeschouwers met hun vingers van de menselijke bal afblijven.

Door het neerschieten van Meeks wordt de gang van zaken verstoord en het wordt erger als vier mannen, gewapend met honkbalknuppels, een waarschuwing komen geven: bemoei je nergens mee. Jeff Meeks heeft geen idee waar hij zich niet mee mag bemoeien.

 

De werktitel van dit boek was ‘De dwergbowler’.

Recensie

Levende bowlingbal

Zes jaar na De Loverman, een misdaadroman over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur, is er een nieuwe thriller van Peter de Zwaan. In Lenny the Giant (Ellessy, € 17,95) keert de ‘loner’ Jeff Meeks terug.

( ... )

Meer nog dan in de vorige vijf Meeks-thrillers heeft De Zwaan oog voor de zelfkant van de Amerikaanse samenleving. Het resultaat is een sterk verhaal vol snelle dialogen, rauwe humor, opmerkelijke personages en scènes met stevig geweld. Zo maakt hij aannemelijk dat een ovenwant met schuurpapier behoorlijk veel pijn kan doen.

(Peter Kuijt, o.m. AD, ****)

 

Zoals in de eerdere boeken met Meeks in de hoofdrol is dit een misdaadverhaal vol vaart, bevolkt door kleurrijke personages. Het verhaal wordt gelardeerd met een flinke scheut geweld en seks. Gelukkig ontbreekt ook een snuifje humor niet.

(G. Swaenepoel, Biblion)

 

Als lezer kijk je uit naar de ontknoping. Niet voor niets dus dat Peter de Zwaan al acht maal genomineerd is voor de Gouden Strop en hem ook een keer heeft gewonnen.

Het leukste aan dit boek vond ik het gegeven dat de mannen dan wel stoer lopen te doen (ze intimideren, bedreigen, vechten en schieten), maar dat de vrouwen eigenlijk het verhaal dragen. Met een glansrol voor Lenny.

(Anneke van de Vrede, De Leesclub van Alles ****)

 

 

Lenny the Giant
Titel:Lenny the Giant
Uitgever:Ellessy
Jaar:2019
Serie:Jeff Meeks
Pagina's:297
Isbn:978-90-8660-391-6